Fysiska krav

Att jobba som skidlärare är fysiskt krävande. Jobbet sliter framförallt på rygg, knän, höfter och fötter. Vill man hålla sig skadefri som skidlärare gäller det att hålla kroppen i trim. Under utbildningen på Åre Skidlärarlinje bedrivs därför förberedande fysisk träning, framförallt under höstterminen.

Under vinterhalvåret kommer de som går utbildningen att vara på skidor i backarna fem dagar i veckan nästan varje vecka. Av erfarenhet vet vi att få varit med om så pass intensiv skidåkning. Därför vill vi poängtera vikten av att vara i god fysisk trim när utbildningen börjar.

Under utbildningen ingår moment som löpning, gymträning, längdåkning och andra fysiska moment som obligatoriska delar. De fysiska träningspassen ska ligga till grund för den egna fysiska statusen men de är också med i utbildningen för att de utgör delar av ledarskapsträningen och skapar förståelse för rörelseanalyser. Om du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett tillfredsställande sätt är det av stor vikt att du är skadefri och i fysiskt trim vid utbildningens start. Det går inte att komma till utbildningen med en fysisk skada som hindrar dig att delta i träningen. Du måste med andra ord klara av att löpträna, gymträna, åka längdskidor och genomföra andra liknande fyspass under utbildningen.

Vi rekommenderar dig som söker till Åre Skidlärarlinje att du tränar regelbundet och genomför tre träningspass per vecka våren och sommaren innan utbildningsstart. Löpning, cykling, styrketräning, aerobics eller liknande.

Skador/sjukdom

Har du problem med någon speciell skada eller sjukdom bör du för din egen skull kontakta skolan innan du söker utbildningen.