Svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå

Fysiska färdigheter

Att jobba som skidlärare är fysiskt krävande. Jobbet sliter framförallt på rygg, knän, höfter och fötter. Vill man hålla sig skadefri som skidlärare gäller det att hålla kroppen i form. Under utbildningen bedrivs därför förberedande fysisk träning.

Under vinterhalvåret kommer de som går utbildningen att vara på skidor i backarna flera dagar i veckan nästan varje vecka. Av erfarenhet vet vi att få varit med om så pass intensiv skidåkning. Därför vill vi poängtera vikten av att vara i god fysisk form när utbildningen börjar. Vi rekommenderar dig som söker utbildningen att du tränar regelbundet och genomför tre träningspass per vecka våren och sommaren innan utbildningsstart. Löpning, cykling, styrketräning och liknande. Det gynnar helt enkelt dina studier att vara i god form när du kommer, vi hoppas denna text känns mer peppande än avskräckande.

Under utbildningen ingår moment som löpning, gymträning, längdåkning och andra fysiska moment som obligatoriska delar. De fysiska träningspassen ska ligga till grund för den egna fysiska statusen men de är också med i utbildningen för att de utgör delar av ledarskapsträningen och skapar förståelse för rörelseanalyser. Om du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett tillfredsställande sätt är det av stor vikt att du är skadefri och i fysisk form vid utbildningens start. Du måste med andra ord klara av att löpträna, gymträna, åka längdskidor och genomföra andra liknande fyspass under utbildningen.

Skidfärdighet

Du som söker Åre Skidlärarlinje ska ha god färdighet i alpin skidåkning redan före utbildningens start för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Vilken nivå på skidåkning kräver vi då för att få påbörja utbildningen? De som påbörjar utbildningen ska klara av skidåkning i pister med hög svårighetsgrad, kunna åka med kontrollerad fart, med korta och långa svängar.

Personligt brev

Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev som beskriver dig själv. Vi vill veta vad du har för tidigare erfarenheter och kunskaper. Vi vill veta lite mer om dig och dina ambitioner att bli ledare inom snösportbranschen. Vi vill framförallt att du ska kunna beskriva din skidfärdighet eftersom det krävs att du har en god färdighet i alpin skidåkning när du börjar utbildningen.
Skriv ett personligt brev där utvecklar din text kring exempelvis nedanstående frågor.

1. Beskriv din egen skidåkning. Hur mycket har du åkt? Var har du åkt? Har du tränat/tävlat i någon disciplin? Har du någon egen ledarerfarenhet i samband med skidåkning?
2. Har du någon tidigare pedagogisk ledarerfarenhet inom något område? (lärare, tränare, coach, instruktör mm)
3. Vad har du för idrottslig bakgrund? Hur mycket tränar du aktivt nu?
6. Vad har du för generell erfarenhet av fjällvärlden, fjällturism, skidåkning, vintersport?
7. Varför söker du till utbildningen?
8. Övrigt som du vill tillägga som beskriver dig själv, dina ambitioner och planer.